Black Pencil Kwintet

19 maart 2023 (15.00 uur)

Blader door één van de meest interessante muziekverzamelingen uit Europa met ‘Come out, Caioni!’
Stel je voor: op een kruispunt van Transsylvanische wegen legt een gretige liefhebber in de 17e eeuw een muzikale verzameling aan. 
Wat een opmerkelijk brede interesse had deze monnik Johannes Caioni! Zijn verzameling laat zich beluisteren als de playlist van iemand uit een welvarende en kosmopolitische streek. Wereldlijke liederen, Hongaarse en Roemeens volksdansen en dansen in West-Europese stijl, instrumentale stukken uit de barok en kerkelijke muziek. Daarnaast absolute meesterwerken van Claudio Monteverdi en Orlando Di Lasso. De rijkdom is overweldigend.
Black Pencil’s fascinerend instrumentarium en de arrangementen benutten alle mogelijkheden om de contrasten tussen de stukken te laten horen. Uit de 346 stukken heeft Black Pencil de allermooiste geselecteerd. De wonderlijke diversiteit van de muziek is volledig overeind gebleven in de manier waarop zij het programma hebben opgebouwd.

Come Out, Caioni ademt het gevoel van vrijheid, van samen naar buiten gaan, maar reflecteert tevens met meer introverte, meditatieve stukken op het bijzondere tijdperk waar we ons momenteel in bevinden.