Historie

Historie

In 1982 was het orgel van de Ned. Herv. Kerk te Oud Avereest nodig toe aan een grondige restauratie. Toen deze was voltooid werd het orgel opnieuw in gebruik genomen tijdens een orgelconcert. Dit was een dermate inspirerende gebeurtenis dat de toenmalige orgelcommissie besloot het niet bij een keer te laten. De Stichting Konserten Oud Avereest is voortgekomen uit deze orgelcommissie en begon toen met het maandelijks organiseren van concerten. Al in de beginjaren werd het gemis van een vleugel gevoeld; daardoor was het scala van muziekmogelijkheden immers beperkt, reden voor het bestuur om actie te ondernemen; dit resulteerde in bijdragen van donateurs, gemeente Avereest ( thans door een gemeentelijke herindeling: gemeente Hardenberg), het bedrijfsleven en het Anjerfonds. Hierdoor konden sedert 1984 volwaardige klassieke concerten worden verzorgd. De ingebruikneming vond plaats met een quatre-mains concert verzorgd door de pianisten Angela Schouten en Henk Ekkel. Gedurende alle daarop volgende jaren werden vele hoogtepunten gevierd: Het 50e concert werd verzorgd door Herman Uhlhorn ( piano) en Theo Olof op 22 november 1987. Het Brabants Kamerorkest trad twee keer op: In 1988 en in 1992 bij het 10 jarig bestaan van SKOA. Als piano solist trad toen Herman Uhlhorn weer op; hij speelde het pianoconcert nr 23 van W.A.Mozart. Bij de eeuwwisseling organiseerde SKOA een zogenaamd Milleniumconcert op 12 december 1999. Inmiddels hebben diverse muzikale grootheden onze Reestkerk bezocht. Te denken valt aan Lavinia Meier, de internationaal bekende harpiste en later ook Remy van Kesteren met zijn vernieuwende harpspel. Een hoogtepunt was het optreden tijdens haar afscheidstournee van Emmy Verhey, een pracht concert dat al van te voren helemaal was uitverkocht.

De naam Stichting Konserten Oud Avereest is inmiddels gewijzigd in Stichting Kamermuziek Oud Avereest.
Door de jaren heen valt op dat er een stijgende lijn zit in het aantal bezoekers, waar we erg blij om zijn.  We streven er als SKOA naar om een gevarieerd aanbod van concerten te bieden, van barokmuziek tot onbekende combinaties, zoals saxofoon met accordeon. Ook bieden we variatie in het programma door, naast bekende kamermuziek, meer moderne muziek te laten horen. Afhankelijk van het soort concert zien we daarom steeds weer nieuwe gezichten.

Programma per mail ontvangen?

Geen concert missen? Laat hieronder uw gegevens achter en wij helpen u herinneren. We sturen u dan informatie over het volgende concert.