Combattimento

17 oktober 2021 (15.00 uur)

Kaartverkoop alleen via onze website!
We hadden Combattimento al lang op ons wensenlijstje staan. Vorig jaar ging dat concert helaas niet door. Nu prijzen we ons gelukkig dat ze toch eindelijk naar Oud Avereest komen.

Het gezelschap Combattimento speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek.

Frizzante con Archi

Een programma met bruisende Venetiaanse muziek gecombineerd met enkele fraaie werken uit de Nederlandse ‘Gouden Eeuw’. Johannes Schenck was een in Amsterdam geboren componist en gambist die met zijn derde opus, de Giardino Armonico met twaalf triosonates, zijn meesterwerk afleverde. Ze zijn duidelijk geinspireerd op de nieuwste Italiaanse muziek, met name de triosonates van Corelli. Ouderwetser van stijl zijn de sonates uit Carel Hacquarts Harmonia Parnassia, die nog sterk in de zeventiende-eeuwse consort-stijl wortelen. Dat geldt ook voor het stuk van Pietro Andrea Ziani, een Venetiaan die heel succesvol was met tal van opera’s in zijn moederstad en daarbuiten, maar deze sonates in Dresden in 1668 publiceerde toen hij daar korte tijd als kapelmeester werkzaam was. Tot de moderne Italiaanse richting behoorde Tomaso Albinoni, pionier van de nieuwe achttiende-eeuwse concerto-stijl, wat we duidelijk kunnen horen in een in handschrift bewaard gebleven Sinfonia. Verschillende van zijn karakteristieke thema’s inspireerden Bach tot meeslepende fuga’s, en we horen in ons concert zowel het voorbeeld als de navolging. De grootste Venetiaan, Antonio Vivaldi, ontbreekt natuurlijk niet: van hem spelen we zowel een prachtig concert voor de mysterieuze viola d’amore alsook een briljant “Concerto ripieno” met een spetterende chaconne tot slot.